Joggen is de sportactiviteit die we vroeger eenvoudigweg kenden als lopen. In tegenstelling tot hardlopen gebeurt joggen aan een constant tempo en een lage intensiteit.
Wat is het belangrijkste verschil tussen hardlopen en joggen?
Het belangrijkste verschil tussen “joggers” en “hardlopers” is dat hardlopers meestal een specifiek trainingsplan volgen waarbij intensiteit en tempo in de loop van de trainingsdagen variëren.
Iemand die hardloopt heeft (doorgaans) een duidelijk trainingsdoel, bijvoorbeeld zijn looptijd of hersteltijd na het lopen verbeteren of zich voorbereiden op een wedstrijd.
Mensen die gaan joggen beoefenen deze sportactiviteit (doorgaans) zonder welbepaald doel buiten het doorbreken van een zittende levensstijl, afvallen of zich ontdoen van de dagelijkse stress.
Wist je dat hardlopers gewoonlijk gaan joggen om op te warmen of om actief te recupereren voor, tijdens of na hun training?
Wanneer doe ik aan jogging?
Van joggen is er sprake wanneer de intensiteit waarmee je je verplaatst constant is, zonder pieken of dalen. De “aanvaarde” intensiteit (in de wereld van de lichaamsbeweging) om te spreken van jogging, is wanneer je hartslag bij het lopen maximaal 70% van je trainingshartslag (slagen per minuut) bedraagt.
Aanbevelingen voor het joggen
Ook al is het waar dat joggen, gezien de matige intensiteit, een lichamelijke activiteit is die (in principe) voor iedereen is aangewezen, zijn er zoals bij elke fysieke inspanning een aantal aanbevelingen om je gezondheid te beschermen en te bevorderen en blessures te voorkomen:
- Medische check-up: denk niet dat een check-up alleen nodig is voor oudere mensen! Gezien onze levensstijl (onvoldoende beweging, voeding, stress...) is een voorafgaand onderzoek noodzakelijk voor iedereen die niet gewoon is om aan sport te doen en beslist ermee te beginnen.
- Opwarmen: het is niet omdat joggen een ‘zachte’ activiteit is, dat een voorafgaande opwarming overbodig is. Doe enkele oefeningen om de gewrichten en spieren (actief) los te maken, begin langzaam te lopen en bouw geleidelijk op.
- Hydrateren: het is belangrijk om voldoende te drinken, voor, tijdens en na het lopen. Voorkom dat je dorst krijgt (eerste teken van uitdroging) en drink met kleine slokjes.
- Comfortabel schoeisel: draag niet gelijk welke schoenen; koop schoenen die geschikt zijn voor je sport en die comfortabel zitten, die ademen en schokken opvangen om je spieren zo min mogelijk te belasten.
- Bril: draag zorg voor je ogen. Stof, fel zonlicht, een laaghangende tak... allemaal factoren die ons bij het sporten kunnen belemmeren of een blessure kunnen veroorzaken.
- Pet en zonnecrème: houd rekening met het tijdstip van de activiteit (zeker in de zomer), vermijd de warmste uren van de dag en bescherm jezelf tegen zonneslag en verbranding.
- Stretchen na het lopen: net zoals het opwarmen, is het belangrijk dat je op het einde van de activiteit stretcht, om belasting van de spieren te verlichten en mogelijke blessures te voorkomen.
- Hartslagmeter: wil je effectief joggen, dan moet je je hartslag controleren (70%) en hiervoor schaf je best een hartslagmeter aan.
Gezondheidsvoordelen van joggen
- Verbetering van het aeroob vermogen: je zal minder snel moe zijn en beter bestand tegen de dagelijkse inspanningen. Deze verbetering heeft een direct effect op de elasticiteit van de bloedvaten, wat de bloedcirculatie bevordert en hart- en vaataandoeningen helpt voorkomen.
- Vetverbranding: door de lage intensiteit zal je lichaam bij het joggen vooral vetten verbranden om je tijdens de activiteit energie te leveren. Hiervoor moet je de inspanning wel minstens een half uur volhouden.
- Grote spierbetrokkenheid: hoewel de belangrijkste spieren die we gebruiken bij het lopen de beenspieren zijn, dragen ook de romp en de armen bij tot de stabiliteit van de beweging. We spreken ongeveer 70% van het lichaam aan en dit laat zich voelen in een algemene fysieke verbetering. Lopen helpt voornamelijk benen en billen strakker te maken en te verstevigen en zo cellulitis tegen te gaan.
- Preventie van osteoporose: de herhaalde beweging aan lage intensiteit van het joggen helpt de botdichtheid te verbeteren.
- Psychisch welzijn: zoals bij elke fysieke activiteit komt er bij het joggen endorfine vrij (gelukshormoon) en krijgen de hersenen meer zuurstof, wat het stressniveau doet dalen en de gemoedstoestand verbetert.
DKV, partner van jouw gezondheidOnze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat. |