Mindfulness is in... en biedt heel wat voordelen voor je gezondheid. Om eraan te beginnen en het vol te houden, kies je best voor een meditatieapp die bij past bij jouw situatie en behoeften. Maak je keuze uit onze selectie apps en neem tijd voor jezelf!
Waarvoor dient een meditatieapp?
In onze overwerkte westerse samenleving is de kunst van het loslaten en deconnecteren even onbekend als moeilijk. Onze drukke agenda's doen ons vergeten dat we tijd voor onszelf moeten nemen. Zo besteden de Belgen slechts 28,18 uur per week aan vrijetijdsbesteding en ontspanning, waarvan meer dan de helft aan televisiekijken[1]…
Toch zijn er vrijetijdsactiviteiten die zowel je mentale als fysieke gezondheid een boost geven. Denk maar aan meditatie, waarvan aangetoond is dat het voordelen biedt voor de geest, het immuunsysteem, chronische pijn en hoge bloeddruk[2]. Download een meditatieapp en start vandaag nog met mindfulness meditatie!
Enkele cijfers over het mentaal welzijn en de vrije tijd van de Belgen:
|
Headspace: de all-round ontspanningsapp
Stress en angst kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, waarvan de meest voorkomende een te hoge werkdruk, financiële of relationele problemen zijn.
Headspace is een meditatieapp die de oorzaken van deze gevoelens aanpakt en je helpt je emoties onder controle te houden.
Hoe werkt het? Deze app bevat verschillende meditatie- en ademhalingsoefeningen, met of zonder begeleiding en afhankelijk van je behoefte (concentratie, irritaties, enz.). Je vindt er ook yogasessies, tips en rustgevende muziek om mee in slaap te vallen.
Pluspunt: SOS-sessies om panieksituaties te voorkomen of aan te pakken.
Minpunt: de gratis versie van de app is heel beperkt qua inhoud.
Calm: de mindfulness app voor een goede nachtrust
In een stressvolle situatie scheidt je lichaam adrenaline en cortisone af. Deze twee hormonen maken het moeilijk om in slaap te vallen, wat verklaart waarom mensen die onder stress staan vatbaar zijn voor slapeloosheid. Mediteren is een van de middelen om beter te kunnen slapen[6], en de meditatieapp Calm biedt heel wat interessante programma’s die hierbij kunnen helpen.
Als je graag nog een stapje verdergaat, dan kun je ook een specifieke slaapapp uitproberen.
Hoe werkt het? Maak je keuze uit begeleide meditaties of een playlist met ontspannende muziek, rustgevende situaties en omgevingen (bos, regen, velden, enz.) of vijf themaprogramma's van een week die je helpen slaperig te worden.
Pluspunt: deze meditatieapp is perfect voor beginners dankzij de heel gevarieerde inhoud.
Minpunt: de meeste van de aangeboden sessies worden telkens door dezelfde persoon verteld.
Mind: de relaxatieapp voor het ganse gezin
Wist je dat ook kinderen en tieners baat kunnen hebben bij meditatie? Een studie heeft aangetoond dat mindfulness meditatie de kans op depressie bij 13- tot 20-jarigen[7] vermindert. Als je wat rust in je gezin wil brengen, is Mind iets voor jou. Dankzij de speelse interface valt deze meditatieapp zowel bij jong als oud in de smaak.
Hoe werkt het? Volg de initiatie en krijg toegang tot meer dan 350 sessies begeleid door meditatie-experts. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen uit programma's gericht op slaap, anti-stress, geluk of creativiteit.
Pluspunt: dankzij de bijkomende sessies om kinderen vertrouwd te maken met meditatie, is deze mindfulness app ideaal voor het hele gezin.
Minpunt: de meditatie app zendt dagelijks live sessies uit om 8 uur 's ochtends, wanneer veel gebruikers al op het werk of in het verkeer zijn.
DKV, partner van jouw gezondheidOnze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat. |
[1] https://torvub.be/wp-content/uploads/2015/10/NL_Belgie%E2%95%A0%C3%AA-g…
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29616846/
[3] https://www.partena-professional.be/nl/nieuws/belg-neemt-gemiddeld-34-d…
[4] https://www.inami.fgov.be/fr/statistiques/indemnites/Pages/incapacite-t…
[5] https://www.inami.fgov.be/nl/statistieken/uitkeringen/Paginas/langdurig…
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27079708/
[7] https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-013-0202-1