28 okt 2021

Welke voedingsapp kies je om gezonder te eten?

Gezond leven begint op je bord. Om dagelijks gezondere voedingskeuzes te maken, kun je gebruik maken van een voedingsapp. Zo’n food app is praktisch, gebruiksvriendelijk, geeft je aangepast  advies en telt zelfs de calorieën in jouw plaats. Vind de voedingsapp die bij jou past!

Waarvoor dient een food app?

"Laat voedsel je medicijn zijn". Hippocrates wist het al langer, maar in onze moderne samenleving is dit principe serieus naar de achtergrond verschoven. Zelfs in die mate dat het voedingspatroon van de Belgen heel onevenwichtig[1] is, met ernstige gezondheidsproblemen als zwaarlijvigheid, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs depressie[2] tot gevolg.

In deze context zouden voedingsapps een verschil kunnen maken op vlak van preventie. Dergelijke applicaties, die je kunt downloaden op je smartphone, kunnen je helpen beter te eten en gewicht te verliezen. Van dieetapps tot apps om calorieën te tellen, ze zijn allemaal bedoeld om je beter in je vel te doen voelen.

Enkele cijfers over de voedingsgezondheid van de Belgen:

  • Meer dan 20% van de Belgische bevolking consumeert dagelijks gesuikerde dranken[3].
  • 95% van de bevolking eet niet genoeg groenten per dag[4].
  • Slechts iets meer dan 1 op 3 sport minstens 30 minuten per dag[5].
  • 15,9% van de Belgische volwassenen is obees[6].
  • Jongeren worden niet gespaard: 19% van de 2-17-jarigen heeft overgewicht[7].

 

Superfood: de voedingsapp om gezond te koken

We weten allemaal dat gezond eten bepalend is voor een normaal gewicht en een goede gezondheid[8]. Toch consumeren meer dan 4 op 5 Belgen niet de vijf dagelijkse porties groenten en fruit die door de WGO worden aanbevolen[9]. Om dagelijks gezonder te eten, kun je een voedingsapp zoals Superfood gebruiken.

Hoe werkt het? Deze food app bevat evenwichtige en makkelijke recepten, en je kunt opvolgen wat je dagelijks gegeten hebt.   

Pluspunt: bewustwording van de consumptie van superfoods om je immuunsysteem te versterken en chronische ziekten te voorkomen.

Minpunt: de mogelijkheden om een recept aan te passen aan je persoonlijke situatie of voorkeur, vooral voor wie een specifiek dieet volgt, zijn beperkt.

Shopwell: een diëtist in je broekzak

“Convenience food” mag dan wel ingeburgerd zijn bij ons, toch er zijn veel gezondheidsrisico's[10] aan verbonden. Hoewel het sneller en handiger is, bevat het vaak ook meer zout en vet dan zelfgemaakte gerechten op basis van primaire voedingsmiddelen[11]. De Shopwell voedingsapp werd gecreëerd om je te helpen de juiste keuze te maken wanneer je je boodschappen doet.

Hoe werkt het? Je scant de streepjescode van het voedingsmiddel. De gezondheidsapp bepaalt vervolgens of de samenstelling in overeenstemming is met je afslankdoelstellingen of gezondheidstoestand (diabetes, cholesterol, enz.).

Pluspunt: elk gescand product krijgt een score van 1 tot 100, afgestemd op je geslacht, leeftijd, maar ook je voorkeuren en beperkingen qua voeding.

Minpunt: doordat er geen professionele begeleiding is bij het invoeren van je voedingskeuzes wanneer je je profiel aanmaakt, is er een risico op overdaad of tekorten.

MyFitnessPal: de app die je calorieën telt

Als het op gewicht verliezen aankomt, zijn voeding en lichaamsbeweging onlosmakelijk met elkaar verbonden. In België[12] neemt een zittende levensstijl echter steeds toe. Daarom is het belangrijk om opnieuw naar de essentie te gaan: je lichaam en je voeding. MyFitnessPal is een heel eenvoudig te gebruiken app die die twee zaken samenbrengt.

Hoe werkt het? Dankzij de enorme database (meer dan 6 miljoen voedingsmiddelen), biedt deze app een duidelijk en snel overzicht van je dagelijkse energie-inname.

Pluspunt: de extra functionaliteiten voor het maken van recepten en gepersonaliseerde sportoefeningen maken het tot een opmerkelijk complete dieetapp.

Minpunt: de gegevens over voeding zijn meestal ingevoerd door andere gebruikers van deze voedingsapp. De betrouwbaarheid ervan is dus niet optimaal.
 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 


[2] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0222768  

[4] https://fcs.wiv-isp.be/nl/Gedeelde%20%20documenten/FRANS/Rapport%204/2_vegetables_FR_finaal.pdf 

[5] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/lichaamsbeweging-0

[6] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/obesitas/cijfers

[7] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/obesitas/cijfers  

[8] https://www.inserm.fr/dossier/nutrition-et-sante/

[10] https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451

[11] https://fcs.wiv-isp.be/nl/Gedeelde%20%20documenten/FRANS/MD_FR.pdf

[12] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/sedentair-gedrag-0