DKV-agent Oost Vlaanderen Intermédiaire en assurances Agent lié Bénédicte Leemans | +32 (0)486/904023
dermatoloo

Blog

Wordt een bezoek aan de dermatoloog terugbetaald?

 

Verdachte moedervlekken, acne, wratjes of couperose: heel het gezin moet vroeg of laat wel eens naar de dermatoloog… en dat kan duur uitvallen. Hoe kun je de beste dekking krijgen om deze kosten te beperken?

 

De huid is ons grootste en zwaarste orgaan. Ze bestaat uit verschillende weefsellagen en vormt de eerste beschermingslaag van ons lichaam[1]. Onze huid verandert ons hele leven lang en wordt blootgesteld aan externe agressie van zon, koude en vervuiling. Er bestaan heel wat huidaandoeningen: goed zorg dragen voor je huid is dus heel belangrijk!

Filmbestand

De dermatoloog, dokter van je huid

Een dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in de huid, het haar, de nagels en de slijmvliezen. Hij behandelt alle huidaandoeningen, bij alle leeftijden[2].

5 goede manieren om je huid te verzorgen[3]:

  1. Ga regelmatig naar een dermatoloog, ook preventief. Wist je dat je je moedervlekken om de twee jaar moet laten controleren?
  2. Hydrateer je huid met crèmes of huidverzorgingsproducten die passen bij je huidtype, maar ook door minstens anderhalve liter water per dag te drinken. De huid bestaat namelijk voor 70% uit water, en moet dus gehydrateerd worden!
  3. Bescherm jezelf tegen de zon en zorg ervoor dat je je insmeert met zonnecrème bij blootstelling aan de zon. Dermatologen raden aan om het hele jaar door - ja, zelfs in de winter! – zonnecrème aan te brengen om de schadelijke effecten van UV-stralen op de huid tegen te gaan. Daarnaast bevatten sommige vochtinbrengende crèmes ook vaak een UV-filter, bijvoorbeeld SPF 30 of 50.
  4. Reinig je huid voorzichtig, respecteer het evenwicht van je opperhuid en vermijd agressieve producten. Kies bijvoorbeeld voor een fysiologische, hypoallergene make-up remover. Vermijd ook te hete douches, want die werken ontstekingen van de huid in de hand.  
  5. Exfolieer je huid één keer per week met een milde exfoliant om haar zacht en in evenwicht te houden.

Welke aandoeningen behandelt een dermatoloog?

Eczeem, acne, cysten, wratten: dermatologie omvat verschillende aandoeningen, van heel goedaardige tot heel ernstige. Huidproblemen verschillen per leeftijd: als je 12 bent, ga je om andere redenen naar de dermatoloog als wanneer je 19, 32 of 64 bent!

Bij kinderen gaat het meestal om volgende huidaandoeningen[4]:

  • Atopische dermatitis of atopisch eczeem (droge huid die huiduitslag veroorzaakt)
  • Eczeem
  • Molluscum contagiosum (ook wel parel- of waterwratjes genoemd: huidinfectie veroorzaakt door een virus)
  • Wratten
  • Impetigo (ook wel krentenbaard genoemd: veel voorkomende, besmettelijke huidinfectie die meestal rond de neus of mond voorkomt en veroorzaakt wordt door stafylokokken of streptokokken)
  • Hoofdluizen (besmettelijke huidinfectie met een bloedzuigende parasiet)
  • Jeugdacne (jeugdpuistjes)
  • (Brand)wonden

Bij jongeren en volwassenen zijn dit de meest voorkomende huidziektes:

  • Acne
  • Rosacea of couperose
  • Psoriasis
  • Eczeem
  • Wratten
  • Mycosen of schimmelinfecties
  • Hyperpigmentatie (donkere vlekken op de huid)
  • Haaruitval
  • Huidkanker

Zoals je ondertussen wel hebt begrepen, komen zowel kleine, onschuldige als meer ernstige huidaandoeningen voor in elke fase van ons leven, ongeacht onze leeftijd. Daarom is de dermatoloog een onmisbare arts.

De drie pijlers van dermatologie

  • Preventie

De dermatoloog speelt een belangrijke preventieve rol door informatie te geven over de gevaren van de zon, over bepaalde huidziekten en door te controleren op moedervlekken. De meeste moedervlekken zijn goedaardig en vormen geen probleem, maar andere kunnen voor meer ongemak zorgen of huidkanker veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je moedervlekken om de twee jaar te laten controleren.[5]

  • Kleinere huidproblemen

Heb je last van acne of eczeem? Heb je koortsblaasjes of wratjes? Heb je last van haarverlies? Denk je dat je couperose of rosacea hebt? De dermatoloog is de specialist die je nodig hebt voor al deze alledaagse kwaaltjes.

  • Ernstige, dringende huidaandoeningen

Tweedegraads brandwonden, allergieën, ernstige huiduitslag, allergische reacties op geneesmiddelen: de dermatoloog kan ook ingrijpen bij een plotse, ernstige aandoening. Ook wanneer je plots een verdachte moedervlek ziet verschijnen, moet je snel naar een dermatoloog. Sommige praktijken of ziekenhuizen beschikken over een dermatologische spoeddienst om onmiddellijk in te grijpen bij een ernstige huidinfectie[6].

Heb ik een voorschrift nodig om naar een dermatoloog te gaan?

In België heb je geen voorschrift van je huisarts nodig om naar een dermatoloog te gaan. Je kunt echter altijd je huisarts raadplegen als eerste lijn. Hij/zij zal je doorverwijzen naar een geschikte specialist.

Hoeveel kost een bezoek aan de dermatoloog?

In België varieert de prijs van een dermatologische raadpleging naargelang de specialist en de aard van de geleverde diensten. Over het algemeen kost een consultatie tussen € 50 en € 70, specifieke behandelingen (bv. chirurgie, cryotherapie, laser) - waarvan de prijs varieert - niet inbegrepen[7].

De meeste ziekenfondsen betalen een deel van je bezoek aan de dermatoloog terug. Hoeveel precies hangt af van je ziekenfonds en van de dienstverlener. Maar je betaalt sowieso een stuk van deze gespecialiseerde zorg zelf.

 

Dermatologie: minder duur met DKV!

Iedereen moet vroeg of laat wel eens naar een dermatoloog. En met de luizen van je kind, de acne van je tiener, de couperose van je partner en jouw eczeem kan de rekening snel oplopen!

Om ervoor te zorgen dat deze kosten niet al te veel op het gezinsbudget drukken, kies je best voor een aanvullende verzekering die je een betere medische dekking garandeert.

 

Kies voor een verzekering ambulante zorgen voor je dagelijkse medische kosten. Ontdek onze verzekeringen ambulante zorgen DKV Daily: zo ben je 365 dagen lang beschermd!  Analyseer je gezondheidsbehoeften online in slechts enkele minuten. Voor nog meer informatie kun je contact opnemen met DKV of met je verzekeringstussenpersoon.

 

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Consultaties, behandelingen: dermatologie kan duur uitvallen. En als er medische zorg nodig is, kan het soms moeilijk zijn om de facturen te blijven betalen. Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van de DKV-producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten: tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71. Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.